Datum zveřejnění: 
23. 2. 2017

Miton si našel dalšího slibného partnera – společnost Rossum, projekt, který založili tři světově uznávaní uznávaní experti na umělou inteligenci z ČVUT. Startup pracuje na tom, aby počítače rozuměly dokumentům. Aktuálně je učí poznávat a chápat faktury.

Miton ve startupu získal třetinový podíl. Zakladatelé vlastní majoritní podíl akcií. Dalším společníkem je StartupYard, který pomohl odstartování business myšlenky.

Internetový cirkus teď do firmy kromě peněz investuje i zkušenost s budováním technologických firem a bude se také aktivně podílet na společných projektech v oblasti umělé inteligence. “Ve firmách, do kterých investují, jsou zároveň aktivními spolutvůrci produktů. Jejich historie ukazuje, že právě tento přístup je velmi přínosný a my věříme, že velmi pomůže i nám,” říká Tomáš Gogár ze společnosti Rossum.

Aktuální projekt Rossumu – čtení faktur – má velký potenciál. Faktur se každý den na světě vytvoří více než miliarda. Rossum chce být světovou jedničkou v získávání a zpracování dat z nich. Má ulehčit hlavně velkým společnostem a jejich účetním a finančním oddělením. Navíc zajistí třeba to, že faktury jsou přístupné a použitelné okamžitě.

Do týmu Rossum patří Petr Baudiš, který před třemi lety začal pracovat na projektu, jež se stal nejlepším open-source softwarem na odpovídání otázek na světě. Vedle něj Tomáš Gogár, držitel ocenění IBM za nejlepší českou mobilní aplikaci, a Tomáš Tunys, který spolupracoval s Microsoft Research. Za Miton bude do projektu aktivně zapojen Ondřej Raška, který se poslední roky zabývá obchodními příležitostmi v oblasti deep learningu.

Sešel se špičkový tým s obrovskou tržní příležitostí. To vše navíc v pravý čas, kdy technologie hlubokých neuronových sítí přepisují zavedené obory,“ chválí si investici Ondřej Raška, zakládající partner Mitonu.

Společně se věnují výzkumu směřujícímu k praktickému využití hlubokých neuronových sítí na získávání informací z dokumentů tvořených lidmi. Mohou to být například vědecké články, webové stránky či jakékoli jiné dokumenty.

Rossum funguje na bázi umělé inteligence a učí stroje číst podobným způsobem, jako to dělají lidé. Porozumí tak struktuře a sémantice celého dokumentu.

 

Autor: 
Iva Brejlová
Zdroj: 
tyinternety.cz