Datum zveřejnění: 
20. 2. 2017

Loni se Česko stalo čtvrtou zemí světa, kam švédský výrobce elektrospotřebičů Electrolux umístil své Globální technologické centrum. Podobná pracoviště má firma ještě v USA, v Itálii a v Rusku. "Nyní v Praze v tomto centru pracuje 10 lidí, letos by mělo přibýt dalších 10 a výhledově by v něm mělo působit až 30 lidí. Věnuje se cyber security – testuje software a bezpečnost přenosu dat," říká ředitel Electroluxu pro Česko a Slovensko Martin Svoboda. Firma také úzce spolupracuje s pražským ČVUT.
Jde o téma, které je úzce spojené i s rozvojem takzvaného internetu věcí. Inovace, které dávají spotřebičům jistou autonomii a umožňují jejich propojení a vzájemnou komunikaci mezi sebou, jsou připravené do výroby. Rozšíření ale brání obavy ze zneužití přenášených dat a osobních údajů.
Svoboda možnosti propojení technologií se spotřebiči popisuje na příkladu večírku. Hostitel ve speciální aplikaci vybere recept, aplikace sama zkontroluje ledničku, a co v ní nebude, objedná v e-shopu. Kamera v troubě propojená s mobilem on-line kontroluje a rovnou posílá přátelům, kteří na oslavu přijdou, celou přípravu jídla. "Zatím ale není spolehlivě vyloučeno, že takovou troubu, ledničku či jakýkoliv další spotřebič bude moci na dálku svým chytrým telefonem ovládat třeba soused," poznamenává Svoboda. Aby k něčemu podobnému nedocházelo, je jedním z úkolů týmu, který v Česku začal fungovat.       
 

Autor: 
Michal Šenk
Zdroj: 
Hospodářské noviny