Datum zveřejnění: 
20. 2. 2017

Oslavili jsme pětadvacet let od chvíle, kdy se na pražském ČVUT naše země slavnostně připojila k internetu. Nebo přesněji – k InterNetu, jak se tehdy v médiích psal. Ty staré zprávy o technologické novince mají svoje kouzlo. Vůbec se nepředpokládalo, že by internet mohl sloužit k něčemu jinému než ke komunikaci vědců, vlády a procházení medicínských databází. Stačí projít titulky v archivu. "Elektronické poště neodolal ani Bílý dům," hlásilo třeba tehdejší Rudé právo na začátku února 1994.
"V USA je celostátně provozováno asi deset e-mailových sítí, pochopitelně s možností zasílat zprávy i z jedné na druhou," doplnil redaktor. Když internet pronikl ze stránek o IT do běžného zpravodajství, bylo to v rubrice Dálnopisem, kam spadaly krátké zprávy a kuriozity o dění v zahraničí.
O pár měsíců později však začal on-line experiment britského deníku Daily Telegraph. Každý den ráno noviny připravily bezplatný přehled zpráv a šéfredaktor mluvil o "vzrušujícím mostu do budoucnosti". V zádech měl renomé prestižního listu s milionovým nákladem. Následovali ho proto i ostatní. Jenže na druhou stranu dorazili vyčerpaní a s bolehlavem. Co by stará média dala za to, kdyby internet zůstal na těch univerzitách… Ale pro ostatní by to byla škoda.       

Autor: 
Filip Rožánek
Zdroj: 
Marketing & Media