Datum zveřejnění: 
15. 2. 2017

Nepříjemná zpráva pro turisty přišla minulý týden ve středu z mikroregionu Kosířsko. Dočasně je totiž rozhledna na Velkém Kosíři uzavřená.
Důvodem je znalecký posudek, který si mikroregion nechal vypracovat. "Uzavření rozhledny je jediným možným řešením. Dbáme na to, aby celý objekt byl bezpečný, a chceme, aby životnost rozhledny byla co možná nejdelší. Bohužel, během provozu se objevily takové vady v provedení, které nám tyto záruky nedávají," řekla Hana Rozsypalová, předsedkyně mikroregionu Kosířsko. Mělo mimo jiné jít například o špatné vyspádování terasy. Zástupci mikroregionu začali pozorovat i závady, které se týkaly konstrukce schodiště. Vzhledem ke skutečnosti, že stavební firma se k předešlým reklamacím stavěla podle mikroregionu vlažně a řadu vad neuznala, požádali zástupci mikroregionu o vypracování nezávislého znaleckého posudku. Na základě výsledků posudku ČVUT v Praze teď mikroregion přistoupil k úplnému uzavření rozhledny.
"Doufáme, že vše bude kvalitně opraveno," uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Milan Klimeš.
Rozhlednu projektovala společnost New Work. "Považuji to za falešnou akci, nevím, čeho tím chce mikroregion docílit," uvedl majitel projekční kanceláře Svatopluk Sládeček. A ohradil se také vůči posudku.
"Opírá se o neúplnou projektovou dokumentaci, je zde nesprávná verze statického výpočtu. Nepovažuji tak dokument za správný," uvedl. Rozhledna je na Kosíři teprve tři roky.       

Zdroj: 
Prostějovský týden