Datum zveřejnění: 
14. 2. 2017

Český internet v pondělí oslavil 25. narozeniny. Článků o tom byl již napsán nespočet, pojďme si ale přehledně připomenout v jednotlivých bodech, jak se naše republika připojovala k celosvětové počítačové síti.

1990 – V březnu byla tehdy ještě v Československu zavedena amatérská počítačová síť FidoNet. V květnu pak síť EUnet, která však byla k dispozici pouze pro počítače s unixovými systémy.

1991 – V listopadu se uskutečnily první pokusy o připojení ČR k internetu, a to na půdě Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Tehdy se na zapojení podílela parta technologických nadšenců.

1992 – Přesně 13. února bylo představeno internetové připojení široké veřejnosti. Právě tento den je považován za oficiální akt připojení Československa k internetu.

1993 – V březnu 1993 byla slavnostně spuštěna univerzitní síť Cesnet, která funguje dodnes – pochopitelně byla značně zmodernizována. Jde v podstatě o počítačovou síť, která propojuje jednotlivé univerzity v tuzemsku.

1995 – Zkraje roku byla zrušena doména .CS. Již o dva roky dříve, v souvislosti s rozpadem Československa, přitom byla zavedena nová doména .CZ. Pikantní na tom je, že vlastně nikdo neví, jaká byla ryze první česká doména.

1996 – Tento rok byl na události opravdu bohatý. Byl spuštěn Neviditelný pes Ondřeje Neffa a také doposud největší internetový portál Seznam.cz – dnes jsme díky němu jednou z mála zemí na světě a jediná země v euroatlantickém prostoru (další jsou například Rusko, Čína nebo Jižní Korea), kde je vedle Googlu silný lokální internetový hráč.

Díky tomu mají lidé v ČR v porovnání s trhy, kde jsou k dispozici jen varianty globalizované nabídky, řadu důsledně lokalizovaných služeb, tedy třeba Mapy.cz nebo Stream.cz.

V listopadu 1996 si zároveň založila vlastní web také ODS, patrně jako vůbec první česká politická strana. ČSSD ji následovala v únoru 1997.

1997 – Ministerstvo spravedlnosti v září na internetu zpřístupnilo elektronickou podobu obchodního rejstříku.

1998 – Vznikl Google, zároveň byly také spuštěny servery Novinky.cz, Týden.cz a iDnes.cz. Češi si od března též mohli poprvé vyzkoušet první internetové bankovnictví, které tehdy nabídla Expandia Banka. Příliš radosti však nemělo vedení Telecomu, čelilo totiž řadě protestů kvůli tomu, že si drží monopol internetového připojení, kvůli čemuž se dostupnost v tuzemsku rozvíjí velmi pomalu.

2001 – Bylo představeno internetové připojení ADSL. Do širšího povědomí lidí se však tato technologie dostala až o dva roky později, kdy ji začala nabízet společnost SkyNet.

Technologie ADSL se využívá v některých lokalitách dodnes, přestože v řadě měst ji vystřídal modernější standard VDSL.

2002 – V květnu byla spuštěna česká verze encyklopedie Wikipedia. Zároveň se do povědomí uživatelů začala dostávat bezdrátová technologie wi-fi.

2003 – Eurotel spustil jako první český mobilní operátor neomezené připojení k internetu za paušál. Stejnou službu začal poskytovat pouhý měsíc poté také T-Mobile.

2004 – Vznikl Facebook. Rok poté spatřil světlo světa YouTube a další rok pak Twitter.

2006 – Telefónica O2 Czech republic spustila jako první televizní vysílání přes internet (IPTV).

2010 – Podle ČSÚ podíl domácností s připojením k internetu překročil 50 procent.

2012 – V Česku se začalo pozvolna rozšiřovat mobilní LTE připojení. To nabídlo na tehdejší dobu až závratnou přenosovou rychlost 60 Mb/s. Pro bližší představu, první internetová přípojka měla rychlost jen 9,6 kb/s.

2017 – Rozšiřuje se technologie LTE-A, která je založena na technologii spojení dvou pásem. Její hlavní předností je velmi vysoká přenosová rychlost – z mobilu či tabletu slibuje přenos o šířce až 185 Mb/s.
  

Zdroj: 
novinky.cz