Datum zveřejnění: 
14. 2. 2017

Českým automobilkám a výrobcům autodílů chybí aktuálně zhruba 4 000 pracovníků. Podobnou roční potřebu nových zaměstnanců budou mít nejméně do roku 2020.

Celkově podle mluvčího Sdružení automobilového průmyslu Miroslava Konvaliny představuje roční potřeba nových zaměstnanců 3,5 procenta z celkového počtu 117 000 lidí v členských firmách.
Nedostatek pracovníků s výučním listem

"Ve skupině středoškolského vzdělání s vyučením se nedostává zhruba 2 400 zaměstnanců, ve skupině středoškolského vzdělání s maturitou je to 800 zaměstnanců a u vysokoškoláků je to rovněž cca 800 zaměstnanců," řekl dnes Konvalina.
Středoškoláky a vysokoškoláky si lze vychovat

Automobilky v oblasti středního školství dlouhodobě prosazují zavádění co nejvíce prvků z modelu duálního vzdělávání, tedy kombinaci teorie ve škole a praxe ve firmách. Vedle toho prosazují opatření, která umožní budovat vztah k technice již od nejútlejšího věku, například zavádění polytechnické výuky v mateřských školách nebo znovuobnovení praktického vyučování na základních školách.

Na vysokých školách zájem o nové obory spojené s dopravními prostředky roste. Například Ústav bezpečnostních technologií a inženýrství na Fakultě dopravní ČVUT eviduje rostoucí zájem o studijní obory zaměřené na bezpečnost dopravy, informační a komunikační technologie a jejich aplikace v dopravě. Důvodem vysokého zájmu je podle vedoucího ústavu Václava Jirovského široké uplatnění absolventů magisterského i bakalářského studia.
    
 

Zdroj: 
denik.cz