Datum zveřejnění: 
10. 2. 2017

Studenti střední školy z Letovic si pro návrh moderní haly půjčili trik z gotiky. Přidali stovky špejlí a desítky hodin práce. Byl z toho triumf.

Měli netradiční zadání a vymysleli ještě netradičnější řešení. Trio studentů z Masarykovy střední školy v Letovicích na Blanensku se přihlásilo do soutěže Hala roku Junior vyhlašované Stavební fakultou Českého vysokého učení technického (ČVUT). A nečekaně slavili úspěch. V konkurenci velkých zavedených stavebních škol skončili v celostátním klání druzí z celkem 35 týmů. Originální řešení udivilo i odborníky. "Naším úkolem bylo vymyslet konstrukci z dřevěných profilů spojených lepidlem nebo maximálně provázkem na zastřešení pro vzducholoď. První, co nás napadlo, bylo udělat pravidelný půlkruhový oblouk, s tím ale bylo úskalí v tom, jak ho ohnout, hrozilo, že se zlomí. Pak nás napadl gotický oblouk, kde je menší poloměr zakřivení kopírující tvar vzducholodi. V počítači jsem navrhl nákres a rozložil strukturu, jak to má vypadat, pak jsme začali skládat a zkoušet," popisuje několikaměsíční snahu Petr Schauer, student čtvrtého ročníku oboru stavebnictví – pozemní stavby.       

Stříbrná 70centimetrová konstrukce stojící na deseticentimetrových nosnících svým autorům vynesla i šestitisícovou odměnu. A skvělý pocit. Nadšení z obou týmů jsou i ve škole. "Za devět let je to náš největší úspěch, byli opravdu dobří, natřeli to i velkým vyhlášeným školám. Všichni se nás pak ptali, kde jsou Letovice. Škoda, že je to taková labutí píseň, na škole už je jen třetí a čtvrtý ročník, obor se nám bohužel nedaří naplnit, i když řemeslníci v kraji chybí. Pokud se nenaplní ani letos, zavře se," dodává Jan Pořízek.       
 

Autor: 
PAVLA KOMÁRKOVÁ
Zdroj: 
5plus2