Datum zveřejnění: 
10. 2. 2017

Přesně 13. února 1992 bylo tehdejší Československo poprvé oficiálně připojeno k internetu. Co všechno to znamenalo a jak se od té doby internet u nás změnil, se dozvíte z přímého přenosu přednášek na ČVUT a také ze speciálního Rozstřelu.

Byl čtvrtek 13. února 1992, když se v posluchárně číslo 256 na ČVUT v Praze stalo tehdejší Československo 39. zemí, která se oficiálně připojila k internetu.

První pokusy s internetem se u nás odehrávaly již od podzimu 1991, ale výše uvedené datum je považováno za formální počátek internetu v Česku.

"Připojení se zprovoznilo pomocí pronajatého pevného telefonního okruhu, který vedl z dejvického kampusu ČVUT do výpočetního centra Univerzity Jana Keplera v rakouském Linci. Připojeným zařízením byl sálový počítač IBM 4341. Počítač byl připojen rychlostí 9,6 kilobitu za sekundu," popisuje začátky internetu sdružení CESNET, které pořádá konferenci k tomuto výročí.       
Jan Gruntorád

Realizací prvního připojení bylo pověřeno Oblastní výpočetní centrum vysokých škol, konkrétně Oddělení informačních soustav. V jeho čele stál Ing. Jan Gruntorád, CSc., dnešní ředitel sdružení CESNET. Právě Jan Gruntorád byl také jedním z těch, kdo na slavnostním aktu v roce 1992 promluvil za tehdy ještě československou stranu.

Nyní bude mít záverečné slovo v rámci setkání k 25. výroční zavedení internetu u nás, jehož je náš server partnerem. Přednášky budou zahájeny právě v posluchárně číslo 256 ČVUT v Praze - Dejvicích. Na Technetu je budete moci sledovat v přímém přenosu od 10:30.

Na setkání vystoupí přední osobnosti českého i zahraničního internetu a akademické sféry. Smyslem setkání není jen stručně zrekapitulovat dosavadní rozvoj Internetu, ale především nastínit jeho budoucnost.       

Autor: 
Roman Všetečka
Zdroj: 
technet.cz