Datum zveřejnění: 
10. 2. 2017

Jedno z populárních turistických míst Olomouckého kraje, rozhledna na kopci Velký Kosíř na Prostějovsku, pravděpodobně na jaře nepřivítá turisty tak jako v minulých letech. Provozovatel, Mikroregion Kosířsko, totiž řeší se stavební firmou závady na stavbě a nechce riskovat bezpečnost návštěvníků.
Zástupci mikroregionu rozhodli o uzavření rozhledny až do odvolání na základě výsledku znaleckého posudku, o který požádali znalecký ústav stavební fakulty Českého vysokého učení technického (ČVUT).       

O jaké vady přesně jde přiblížit nechtěli. Mikroregion je podle nich nyní řeší s projekční kanceláří a stavební firmou. Podle informací iDNES.cz se ale problémy týkají například schodiště nebo sklonu teras.
Na odborníky z ČVUT se podle tiskové zprávy provozovatel rozhledny obrátil proto, že se stavební firma k předešlým reklamacím stavěla vlažně a řadu vad odmítla uznat nebo jejich řešení nebylo přijatelné.
"Jsme si vědomi, že rozhledna se stala vyhledávaným turistickým místem regionu. O to více nás mrzí, že musíme k takovému řešení přistoupit," doplnil místopředseda Milan Elfmark. Jak dlouho bude rozhledna zavřená se podle něj zatím nedá odhadnout. Na stavbu rozhledny přispěli i lidé, ve sbírce "kupovali" schody       

Autor: 
Stanislav Kamenský
Zdroj: 
olomouc.iDNES.cz