Datum zveřejnění: 
10. 2. 2017

Podle údajů Sdružení pro internetový rozvoj a Českého statistického úřadu má internetové připojení 7,3 milionu Čechů starších deseti let. Za posledních deset let se počet českých domácností s přístupem k internetu více než zdvojnásobil. Přípojku má nyní 76 % domácností, ve firemním sektoru pak 98 % společností.      
Rozvoj internetu v Česku pro koncové zákazníky zpočátku brzdila nízká rychlost a vysoká cena. Zlom přišel na přelomu tisíciletí, kdy tehdejší dominantní poskytovatel připojení SPT Telecom po nátlaku veřejnosti přišel s levnějším internetovým tarifem. Zhruba na přelomu tisíciletí se začalo rozvíjet také obchodování na síti.       

Internetová služba World Wide Web vznikla původně jako prostředek ke sdílení vědeckých informací. Poté, co se v 90. letech internet více rozšířil i mimo akademickou sféru, dokázal zásadně změnit způsob, jakým pracují a baví se stovky milionů lidí po celém světě. První československá instituce, České vysoké učení technické, se k internetu oficiálně připojila před 25 lety, 13. února 1992.       
 

Autor: 
Lukáš Hron
Zdroj: 
mobil.cz