Datum zveřejnění: 
9. 2. 2017

Jedenáct mladých vědců, studentů a pedagogů získalo Ceny Wernera von Siemense za rok 2016. Vítězové devatenáctého ročníku soutěže zaměřené na technické a přírodovědné obory byli vyhlášeni dnes v Betlémské kapli. Získali finanční odměny celkem za milion korun. ČTK o výsledcích informovala Kateřina Pištorová, tisková mluvčí české pobočky Siemens, která ceny vyhlašuje.

Letos se přihlásilo rekordních 346 soutěžících z 19 českých vysokých škol. Nejvýznamnějším výsledkem vývoje a inovace byl miniaturní glukometr s možností provozu bez baterií a propojení s chytrým telefonem, který vytvořil student Českého vysokého učení technického v Praze Marek Novák.

Stejně jako v předchozích letech byli nejhojněji obsazené kategorie o nejlepší diplomovou a disertační práci, kam se přihlásily tři čtvrtiny soutěžících.

Zvláštní ocenění za překonání překážek při studiu získal Roman Švec z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, který se navzdory zdravotnímu postižení věnuje studiu a výzkumu digitalizace kulturního dědictví. Nejlepší disertací napsanou ženou byla práce Nedy Neykovové z Českého vysokého učení technického v Praze. Věnovala se hydrotermální syntéze nanotyčinek a nanosloupků oxidu zinečnatého pro využití ve fotovoltaice.

V soutěži bylo za dobu konání oceněno celkem více než 300 studentů, pedagogů a vědců.

Zdroj: 
ČTK