Datum zveřejnění: 
9. 2. 2017

ČVUT DOKONČUJE ZÁZEMÍ, KDE SI FIRMY BUDOU MOCI VYZKOUŠET NEJNOVĚJŠÍ TECHNOLOGIE A HLEDAT ZPŮSOB, JAK ZLEPŠIT SVÉ FUNGOVÁNÍ.       
Vysoké školy potřebují být v kontaktu s výrobou a podnikateli. Firmy zase potřebují vědět, co vymýšlí akademický svět. Také chtějí mít jistotu, že ze škol vyjdou absolventi, které bude radost zaměstnat a kteří jejich podniky pomohou posunout dál. Na spolupráci škol a firem si ale dlouhodobě stěžují obě strany. Ke zlepšení by mělo pomoci centrum, jež vzniká v areálu ČVUT.
V nové budově Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky v pražských Dejvicích má vzniknout i takzvaný testbed. Tedy místo, kde se budou firmy a akademický svět potkávat. "Musíme vědět, co průmysl potřebuje," říká šéf institutu Vladimír Mařík. Budova se nyní dokončuje, v dalších měsících se budou její prostory pro spolupráci s průmyslem vybavovat. Ostrý start se plánuje na konec léta.       

Vyzkoušet si teorie

Do nového testbedu budou firmy moci přijít a s pomocí jeho zařízení si vyzkoušet, jestli by plánované změny mohly fungovat ve výrobě. Pomáhat jim při tom budou odborníci a studenti z institutu, který je součástí pražské ČVUT. Připojit se má i brněnské VUT a ostravská VŠB, jádro bude ale v Praze. Spolupráce je podle akademiků naprosto nezbytná. Na vše budou dohlížet z pozice partnerů projektu zástupci Škody Auto a české pobočky koncernu Siemens i Svaz průmyslu a dopravy. Garanty projektu chtějí být například i firmy Trumpf, která dodává průmyslu stroje, dodavatel automatizačních řešení Festo a výrobce robotů Kuka.       

Pavel Burget z katedry řídící techniky Fakulty elektrotechniky ČVUT dodává, že experimentovat se bude také s 3D tiskem z kovu i plastu. Průmyslové firmy se tak budou moci přesvědčit, zda by jim zavedení těchto technologií v jejich výrobě pomohlo.
Za svaz průmyslu nové centrum ocenil viceprezident Radek Špicar. "S Průmyslem 4.0 jsme začali jako jedna z prvních zemí a začali jsme s tím poměrně dobře. Vláda české podniky ale průmyslovou revolucí neprovede, to si musí odpracovat samy," říká. Podle něj je dobře, že se na projektu podílí Siemens a Škoda. "Nadnárodní firmy jsou napřed a mohou české ekonomice pomoci," vysvětluje.       
 

Autor: 
Roman Šitner
Zdroj: 
Hospodářské noviny