Datum zveřejnění: 
9. 2. 2017

Novou metodiku mapování potenciálu biomasy pro energetické využití v zadaném území vyvinuli vědci z týmu z katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze spolu s kolegy Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i. (VÚKOZ, v.v.i) z odboru fytoenergetiky a biodiverzity.      
Vedoucí katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Jaroslav Knápek o novém programu říká: " Aplikace nám umožňuje jak podrobné mapování dlouhodobě udržitelného potenciálu biomasy, se kterým lze počítat v energetických bilancích, tak i odhad možností jeho krátkodobého navýšení zmírněním některých standardních agrotechnických, ekonomických či tržních omezení."       

Výsledky provedených analýz pro vybrané oblasti České republiky potvrzují, že potenciál biomasy pro energetické účely lze krátkodobě významně navýšit. Pro jednotlivé kraje České republiky je toto navýšení potenciálu biomasy v řádu až několika Petajoulů (PJ). Jde tak o významný příspěvek k energetické bilanci celé republiky i jednotlivých krajů.
Výsledky společného výzkumu ČVUT a VÚKOZ, v. v. i., na kterém se podílelo v rámci interdisciplinárního týmu ještě několik dalších subjektů, např. ÚHÚL, CENIA aj., tak poskytují cenný podklad pro aktualizaci státní energetické koncepce a pro plánování rozvoje energetické infrastruktury s ohledem na zajištění energetické bezpečnosti.

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz