Datum zveřejnění: 
9. 2. 2017

Novou metodiku mapování potenciálu biomasy pro energetické využití v zadaném území vyvinuli vědci z týmu z katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze spolu s kolegy Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i. (VÚKOZ, v. v. i.) z odboru fytoenergetiky a biodiverzity. Jejich výzkum zaznamenal i prestižní vědecký časopis Renewable and Sustainable Energy Reviews, který v lednu vydal článek „Short-term boosting of biomass energy sources – Determination of biomass potential for prevention of regional crisis situations“.

Vedoucí katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Jaroslav Knápek o novém programu říká: „Aplikace nám umožňuje jak podrobné mapování dlouhodobě udržitelného potenciálu biomasy, se kterým lze počítat v energetických bilancích, tak i odhad možností jeho krátkodobého navýšení zmírněním některých standardních agrotechnických, ekonomických či tržních omezení."

Výsledky společného výzkumu ČVUT a VÚKOZ, na kterém se podílelo v rámci interdisciplinárního týmu ještě několik dalších subjektů, např. ÚHÚL nebo CENIA, tak poskytují cenný podklad pro aktualizaci státní energetické koncepce a pro plánování rozvoje energetické infrastruktury s ohledem na zajištění energetické bezpečnosti.

 

 

Zdroj: 
technickytydenik.cz