Datum zveřejnění: 
9. 2. 2017

Kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (FBMI ČVUT) má novou moderní biochemickou laboratoř a investuje i do dalšího vybavení. Například připravuje nákup speciálních anatomických preparátů, které využijí studenti všech oborů fakulty. První by měly být k dispozici na podzim. ČTK to dnes řekl děkan fakulty Ivan Dylevský.

Nová laboratoř bude sloužit už od letního semestru především studentům oboru Zdravotní laborant. Je v ní řada moderních přístrojů, se kterými se pracuje ve zdravotnických zařízeních. Studenti si vyzkouší nejen správné postupy při analýze vzorků, ale také jejich další zpracování s pomocí počítače. Vybavení stálo zhruba dva miliony korun, které fakulta získala z grantu ministerstva školství. Zařízení laboratoře chce škola dál vylepšovat.

Zásadní investicí do unikátních pomůcek je už schválený nákup takzvaných plastinovaných preparátů lidských orgánů i lidských těl za zhruba 10 milionů korun. "Toto nikde v republice není," uvedl děkan. Tento typ preparátů podle něj studentům umožňuje především vyzkoušet si identické vlastnosti tkání, protože zdravotníkovi nestačí jen vidět, ale především musí znát pohmatovou konzistenci orgánů a tkání.

Časem by do vybavení měl přibýt i virtuální pitevní stůl, který studentům umožní vyzkoušet si pomocí elektronického skalpelu různé operace a zákroky. Stůl stojí přes dva miliony korun, fakulta chce sehnat grant.

Celkem na FBMI studuje zhruba 1700 studentů v devíti bakalářských, čtyřech magisterských a dvou doktorských oborech. V příštím akademickém roce nabídne škola o desítky míst více. Uplatnění studentů po dokončení studia je podle děkana stoprocentní. "Obrovský zájem je o radiologické asistenty, všude je nedostatek," doplnil Dylevský. Nejžádanějšími obory jsou Biomedicínský technik a Fyzioterapie. Se stoupajícím množstvím techniky a informačních technologií v lékařství roste poptávka po absolventech těchto oborů.

Zdroj: 
ČTK