Datum zveřejnění: 
9. 2. 2017

Speciálně pro studentky středních škol je na pátek 10. února připravena akce Staň se na den vědkyní, s podtitulem "Hledání Higgsova bosonu z rozpadu Z0 na experimentu ATLAS na LHC". Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze se tak připojuje k mezinárodnímu projektu, organizovanému ve spolupráci s Mezinárodní skupinou pro popularizaci částicové fyziky IPPOG, Evropskou fyzikální společností EPS a CERNem u příležitosti Mezinárodního dne žen a dívek ve vědě (12. 2.). 

V pátek se experimentu zúčastní studentky na dalších světových univerzitách, konkrétně na francouzské Univerzity Paris Diderot, italské University of Calabria a na španělské Universitat Autonoma de Barcelona. Studentky na ČVUT s nimi budou mít na závěr společnou telekonferenci, během níž prodiskutují výsledky experimentu a budou moci klást dotazy kolegyním z CERNu.       

Proč se k vědeckému experimentu "jenom pro ženy" připojila i Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská? "Chceme dát jasně najevo, že ženy do vědy patří a jsme rádi, že jich u nás mnoho studuje a pracuje. Jsem si vědom, že ve společnosti přetrvávají neodůvodněné předsudky a stereotypy a doufám, že podobnými akcemi povzbudíme a podpoříme další dívky v zájmu o fyziku. Na naší fakultě je čeká jednak kvalitní výuka, a pokud by se v budoucnu chtěly věnovat vědě, máme zde opravdu dobré zázemí," uvedl organizátor akce Mgr. Jaroslav Bielčik, PhD., z katedry fyziky FJFI a dodal: "Za příkladný úspěch naší studentky považuji např. Elsevier Best Poster Award, kterou na konferenci EPS-HEP ve Vídni získala Jana Fodorová. Na posteru shrnula výsledky své diplomové práce týkající se výzkumu Půvabných mezonů v experimentu STAR probíhajícím v Brookhavenské národní laboratoři USA."             

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz