Datum zveřejnění: 
8. 2. 2017

U příležitosti 25. výročí prvního oficiálního připojení naší země k internetu pořádají CESNET, sdružení veřejných vysokých škol a Akademie věd ČR slavnostní setkání na půdě ČVUT. Akce proběhne v pondělí 13. 2. 2017 od 9 do 14. hod.

Před 25 lety, ve čtvrtek 13. 2. 1992, se naše země, tehdy ještě jako součást Československa, poprvé oficiálně připojila k Internetu. Stalo se tak na akci, kterou v posluchárně číslo 256 ČVUT v Praze - Dejvicích uspořádal nepočetný tým odborníků z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Na den přesně po čtvrtstoletí a na stejném místě se nyní u příležitosti výročí uskuteční slavnostní setkání.

Hlavním iniciátorem prvního připojení byl před 25 lety Jan Gruntorád , současný ředitel sdružení CESNET. Připojení se zprovoznilo pomocí pronajatého pevného telefonního okruhu, který vedl z dejvického kampusu ČVUT do výpočetního centra Univerzity Jana Keplera v rakouském Linci. Připojeným zařízením byl sálový počítač IBM 4341.

Podmínkou připojení bylo jeho výhradně akademické využití, komerční provoz nebyl přípustný. Zástupce NSF Steven Goldstein se pak zúčastnil i aktu prvního oficiálního připojení.

Právě Steven Goldstein promluví i na letošním setkání, vystoupí přední osobnosti českého i zahraničního Internetu a akademické sféry. CESNET navíc v předsálí posluchárny umožní návštěvníkům zhlédnout nejzajímavější demonstrace z vlastního výzkumu v oblasti Internetu. Fakulta elektrotechnická ČVUT otevře tematickou výstavu unikátních počítačů ze 70. až 90. let minulého století.

Historie Internetu v datech:

1962 - Vzniká projekt počítačového výzkumu agentury ARPA (Advanced Research Projects Agency, oddělení ministerstva obrany USA).

1973 - Vint Cerf a jeho kolega Bob Kahn dávají dohromady koncept Internetu v podobě, v níž jej známe teď. Architektem Internetu se stává Dave Clark a správcem síťových adres Jon Postel.

začátek 80. let - Vznikají další sítě, např. BITNET (Because It` s Time Network) a CSNET (Computer Science Network), propojující akademické a výzkumné organizace.

1987 - Vzniká pojem Internet. V této síti je propojeno 27000 počítačů.

1992 - Vstup vládních institucí USA na Internet (připojen Bílý dům). Na ČVUT Praha dochází ke slavnostnímu aktu formálního připojení Československa k Internetu, mj. i za účasti představitelů agentury NSF. Upgrade sítě NSFNET na T3 linky zaručuje přenos rychlosti 45 Mb/s (10 kopii Tolsteho romanu Vojna a mir by bylo mozne prenest z jednoho mista na druhé za jednu sekundu). Vzniká projekt panevropské IP sítě EBONE 92, ze které se později stává nejvýznamnější páteřní evropská síť. Tim Berners-Lee nahrál na web první fotografii.

1992 - 1993 - Vzniká celorepubliková páteřní sít CESNET, zpočátku se dvěma středy - v Praze a Brně. Ty byly propojeny pevnou linkou 64 Kb/s. Koncem března 1993 již měl CESNET své uzly celkem v 11 městech v celé ČR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: 
itpoint.cz