Datum zveřejnění: 
7. 2. 2017

Před 25 lety, ve čtvrtek 13. února 1992, se naše země, tehdy ještě jako součást Československa, poprvé oficiálně připojila k Internetu. Stalo se tak na akci, kterou v posluchárně číslo 256 ČVUT v Praze – Dejvicích uspořádal nepočetný tým odborníků z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Na den přesně po čtvrtstoletí a na stejném místě se nyní u příležitosti výročí uskuteční slavnostní setkání. Ve spolupráci s ČVUT je pořádá CESNET, sdružení veřejných vysokých škol a Akademie věd ČR, které zajišťuje rozvoj stejnojmenné národní elektronické infrastruktury, určené pro vědu, výzkum a vzdělávání.

Hlavním iniciátorem prvního připojení byl před 25 lety Jan Gruntorád, současný ředitel sdružení CESNET. Připojení se zprovoznilo pomocí pronajatého pevného telefonního okruhu, který vedl z dejvického kampusu ČVUT do výpočetního centra Univerzity Jana Keplera v rakouském Linci. Připojeným zařízením byl sálový počítač IBM 4341. Československo se stalo 39. zemí připojenou k Internetu. Počítač byl připojen rychlostí 9,6 kilobitu za sekundu, tedy řádově tisíckrát nižší, než dnes většina z nás využívá doma nebo v práci, a milionkrát nižší, než v současnosti nabízejí nejrychlejší vědecko-výzkumné infrastruktury.      
Právě Steven Goldstein promluví i na letošním setkání, pořádaném 13. února. Na akci, která potrvá od 9. do 14. hodiny, vystoupí přední osobnosti českého i zahraničního Internetu a akademické sféry. CESNET navíc v předsálí posluchárny umožní návštěvníkům zhlédnout nejzajímavější demonstrace z vlastního výzkumu v oblasti Internetu. Fakulta elektrotechnická ČVUT otevře tematickou výstavu unikátních počítačů ze 70. až 90. let minulého století.      
 

Zdroj: 
feedit.cz