Datum zveřejnění: 
7. 2. 2017

Norský ropný gigant Statoil ročně přichází o desítky milionů dolarů kvůli technickým kontrolám tlakových nádob na ropných plošinách. Statoil je musí kvůli kontrole vždycky odstavit, vyčistit a nechat mechanicky prohlížet. To trvá průměrně měsíc, a společnost tak denně přijde až o dva miliony dolarů. Každá tlaková nádoba se kontroluje jednou za čtyři roky. Firma, která v Severním moři provozuje několik desítek plošin, proto v loňském roce vypsala soutěž, která má problém vyřešit. Přihlásilo se do ní více než třicet projektů.
Česká společnost Advacam, která vznikla v roce 2013 na půdě Českého vysokého učení technického (ČVUT), navrhla podle Statoilu nejlepší způsob, jak provádět kontroly tlakových nádob i během provozu. Její technologie je založená na principu 3D rentgenové radiografie, která původně vznikla pro mezinárodní fyzikální výzkumné středisko CERN v Ženevě.       

Vědci z ČVUT

Pro Advacam, který již tři roky úspěšně vyrábí citlivé detektory, může zakázka pro Statoil znamenat důležitý průlom mezi firemními zákazníky, jichž je zatím stále menšina. "V současnosti je to třetina našich zákazníků, zbytek detektorů prodáváme stále ve vědeckém prostředí," vysvětlil jeden ze zakladatelů firmy Jan Sohar, který je zároveň jejím výkonným ředitelem. Ambicí firmy je v budoucnu tento poměr obrátit.       

Testování pro firmy

Loňský obrat firmy byl 30 milionů korun, letos Advacam očekává nárůst až o čtvrtinu. "Jsme od počátku ziskoví, i když všechno dáváme zpátky do firmy," řekl Jan Sohar.
Advacam byl založen jako spin-off, který využívá znalosti a patenty Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT, kde majitelé firmy dříve působili. Díky tomu z licenčních poplatků těží i česká věda. Advacam je tak příkladem úspěšného převedení výsledků výzkumu do komerční praxe.
Svoji budoucnost vidí Advacam v takzvaném nedestruktivním testování materiálů. "Je to velmi perspektivní obor, kterému se chceme intenzivně věnovat, protože naše detektory tady mají široké využití," uvedl Jan Jakůbek.       

 

Autor: 
Petr Zenkner
Zdroj: 
Hospodářské noviny