Datum zveřejnění: 
7. 2. 2017

Milníky: Počátky e-mailu i webu, DNS i TCP/IP. Kdy se začal používat samotný pojem Internet?      
1962 - Vzniká projekt počítačového výzkumu agentury ARPA (Advanced Research Projects Agency, oddělení ministerstva obrany USA).
1966  -Bob Taylor z ARPA získává dotaci na vývoj sítě, která by propojila větší množství univerzit. Projekt bude za tři roky znám jako ARPANET.   

zač. 80. let - Vznikají další sítě, např. BITNET (Because It` s Time Network) a CSNET (Computer Science Network), propojující akademické a výzkumné organizace.         

1990 - Česká republika se připojuje k síti BITNET. Později, v roce 1991, navazuje připojení Československa na síť Internet, který zde propojuje školy, vědecká a výzkumná pracoviště.
Tim Berners-Lee dokončil společně s Robertem Cailliau funkční verzi HTTP 0.9, jazyk HTML a první prohlížeč (ten byl zároveň webový editor), webový server a webové stránky.
Končí ARPANET.
1991 - 6. srpna Tim Berners-Lee svůj projekt zveřejnil a odeslal hypertextový odkaz na svůj server do internetové diskuze. WWW nasazen v evropské laboratoři CERN.
1992 - Vstup vládních institucí USA na Internet (připojen Bílý dům).
Na ČVUT Praha dochází ke slavnostnímu aktu formálního připojení Československa k Internetu, mj. i za účasti představitelů agentury NSF.        

Upgrade sítě NSFNET na T3 linky zaručuje přenos rychlosti 45 Mb/s (10 kopii Tolsteho romanu Vojna a mir by bylo mozne prenest z jednoho mista na druhé za jednu sekundu).
Vzniká projekt panevropské IP sítě EBONE 92, ze které se později stává nejvýznamnější páteřní evropská síť.
Tim Berners-Lee nahrál na web první fotografii.  

1992/1993 - Vzniká celorepubliková páteřní sít CESNET, zpočátku se dvěma středy – v Praze a Brně. Ty byly propojeny pevnou linkou 64 Kb/s. Koncem března 1993 již měl CESNET své uzly celkem v 11 městech v celé ČR.      
     

Autor: 
Pavel Houser
Zdroj: 
sciencemag.cz