Datum zveřejnění: 
6. 2. 2017

Chátrající areály někdejších cukrovarů, pro které se těžko hledá využití, přidělávají vrásky na čele nejednomu městu či obci. Areály bývají velké, dlouhodobě zanedbané a leckdy i soukromé.
Také někdejší cukrovar v Úvalech na Kolínsku je jedním z tzv. brownfieldů, tedy nevyužívaných území, která čekají, co s nimi bude. Tento areál navíc přiléhá těsně k centru města a okrasou zde rozhodně není. Proto se pro něj radnice snaží vymyslet vhodné využití.
Městský architekt David Kraus se tedy spojil se studenty fakulty architektury při ČVUT Praha, kteří se pustili do tvorby návrhů, jak by tento nevábný prostor mohl být přeměněn v atraktivní lokalitu. "Některé návrhy jsou natolik zajímavé, že uvažujeme o jejich využití pro další jednání s potenciálními investory v této lokalitě," shoduje se starosta Petr Borecký s dalšími členy městské rady. Co šikovní studenti vymysleli, může již dnes spatřit i široká veřejnost. Prezentace práce mladých architektů se uskuteční ve společenském sále domu s pečovatelskou službou od 17 hodin.       

Zdroj: 
Benešovský deník