Datum zveřejnění: 
31. 1. 2017

"Na základě poznatků doporučujeme, aby se na zvonu Zikmund nezvonilo, dokud nebudou provedeny kontroly a případné úpravy srdce a závěsu," uvádí experti, kteří zvon studovali.     

Srdce tohoto zvonu puklo již čtyřikrát: roku 1630, 1734, 1797 a naposledy roku 2002.      

Svědkové hovořili o tom, že při zvonění odpadávalo ze zvonu větší množství kovových šupin. Četnost zvonění byla proto od června 2015 výrazně snížena, aby se zvon Zikmund co nejvíc šetřil a nedošlo k jeho poškození nebo dokonce zničení.

Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze se proto obrátila na několik renomovaných vědeckých pracovišť: experti měli posoudit stav zvonu Zikmund. Svou pomoc nabídli i pracovníci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Tým odborníků na materiálové inženýrství vedený docentem Janem Sieglem potvrdil, že ke zlomení srdce zvonu v roce 2002 došlo mechanickou únavou. Docent Siegl k tomu uvedl: "Naše výsledky budou využity pro návrh takových opatření, která povedou k minimalizaci rizika poškození zvonu. Hlavním cílem je, aby národní kulturní památka první velikosti, kterou zvon Zikmund je, byla zachována i pro budoucí generace."      

Zdroj: 
CT24.cz