Datum zveřejnění: 
31. 1. 2017

Ve světě informačních technologií (IT) je veřejným tajemstvím, že nejprestižnější vysoké školy pro budoucí "ajťáky" jsou víceméně tři: Fakulta elektrotechnická (FEL) pražského ČVUT, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy (matfyz) a Fakulta informatiky brněnské Masarykovy univerzity. K tomu se ještě v závěsu přidávají Fakulta informačních technologií ČVUT a Fakulta informačních technologií Vysokého učení technického v Brně (FIT VUT). Všechny jmenované školy měly vynikající výsledky i v letošním hodnocení.

Ovšem brněnská FIT VUT spolu s FEL ČVUT mezi ostatními excelovaly. Obě školy jsou výborné ve vědě a výzkumu i v mezinárodních aktivitách. Například FEL ČVUT se loni zapojila do sedmi projektů v prestižním programu Horizont 2020, což je největší výzkumný a inovační program Evropské unie s rozpočtem téměř 80 miliard eur.      

"Jsou to projekty například v oblastech vývoje bezpečných autonomních (samořídicích, pozn. red.) systémů v dopravě nebo mikrobateriových zdrojů pro zařízení a technologie internetu věcí (IoT). Letos zahajujeme řešení 19 nových projektů pro Grantovou agenturu ČR," popisuje mluvčí fakulty Libuše Petržílková. Zajímavostí na FEL je, že na jednoho pedagoga tu připadá jen sedm studentů, takže mohou mít s učiteli přímý osobní kontakt. "Je to díky struktuře našich příjmů. Jen z necelé čtvrtiny jsme odkázáni na příspěvek státu na výuku, většinu peněz si dokážeme vydělat výzkumem a spoluprací s průmyslem. Studenti se zapojují do výzkumných projektů často už během bakalářského studia, běžně pak ve studiu magisterském," dodává Petržílková.      

IT specialisté se o práci bát nemusí    

  
"Že se zaměstnavatelé o naše absolventy doslova perou, platilo dokonce i v době hospodářské krize. Z průzkumu našich absolventů se dozvídáme, že nacházejí atraktivní zaměstnání v oboru," podotýká Petržílková z FEL ČVUT v Praze.
Fakulta spolupracuje s desítkami firem, přímo na škole fungují společné výzkumné laboratoře financované firmami CRRC (největší světový výrobce kolejových vozidel) a Electrolux. Nedávno otevřeli laboratoř se softwarovou společností Red Hat.

Nástupní plat i 50 tisíc

S velkým zájmem o absolventy IT stoupají i jejich platy. Zmiňovaný výzkum SVP sledoval 35 tisíc absolventů v období prvních pěti let po ukončení školy. Absolventi FEL ČVUT brali 47 444 korun. Přitom dostat se na školy s informatickým zaměřením není tak obtížné jako například na práva či psychologii. Třeba na FEL ČVUT v letošním akademickém roce přijali 40 procent uchazečů.      
 

Autor: 
Zuzana Keményová
Zdroj: 
Hospodářské noviny