Datum zveřejnění: 
30. 1. 2017

Kam jít na vysokou školu? Kde se nejvíce uplatníte? Kolik si vyděláte? Na všechny otázky naleznete odpověď ve speciálu Nejlepší vysoké školy, který vychází v Hospodářských novinách v úterý.
Například v oblasti IT je na špici pražská ČVUT

Chcete dát svým dětem největší šance na úspěch v oboru informačních technologií? Největší kvalitu získají při studiu na pražské ČVUT, Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy či Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického v Brně.
Svědčí o tom výsledky aktuálního hodnocení silných a slabých stránek tuzemských veřejných vysokých škol, které připravily HN ve spolupráci se Střediskem vzdělávací politiky Univerzity Karlovy.  

Mezi hodnocenými IT školami excelují zejména brněnská FIT VUT a FEL ČVUT. Obě školy jsou výborné ve vědě a výzkumu i v mezinárodních aktivitách. Například FEL ČVUT se loni zapojila do 7 projektů v prestižním programu Horizont 2020, což je největší výzkumný a inovační program Evropské unie s rozpočtem téměř 80 miliard eur.

"Jsou to projekty například v oblastech vývoje bezpečných autonomních systémů v dopravě nebo mikrobateriových zdrojů pro zařízení a technologie Internetu věcí (IoT). Letos zahajujeme řešení 19 nových projektů pro Grantovou agenturu ČR,"popisuje mluvčí fakulty Libuše Petržílková.   


IT specialisté se o práci bát nemusí     

"Že se zaměstnavatelé o naše absolventy doslova perou, platilo dokonce i v době hospodářské krize. Z průzkumu našich absolventů se dozvídáme, že nacházejí atraktivní zaměstnání v oboru," podotýká Petržílková.

Fakulta spolupracuje s desítkami firem, přímo na fakultě fungují společné výzkumné laboratoře financované firmami CRRC (největší světový výrobce lokomotiv) a Electrolux. Nedávno otevřeli laboratoř se softwarovou firmou Red Hat.

Plat začínajících IT odborníků je i 50 tisíc

A s velkým zájmem o absolventy IT stoupají i jejich platy. Zmiňovaný výzkum SVP sledoval 35 000 absolventů v období prvních pěti let po ukončení školy.
Absolventi FEL ČVUT berou 47 444 korun hrubého. Přitom dostat se na fakulty s informatickým zaměřením není tak obtížné, jako například u práv nebo psychologie. Třeba na FEL ČVUT v letošním akademickém roce přijali 40 % uchazečů.       
      
    
      

 

Autor: 
Zuzana Keményová, Jan Záluský
Zdroj: 
iHNed.cz