Datum zveřejnění: 
30. 1. 2017

Před 25 lety, přesně 13. 2. 1992, byl do ČR, respektive tehdy ještě do Československa, poprvé přiveden Internet.

V té době ještě nešlo o jedinou všezastřešující síť, dokonce ani v akademické sféře ne. Z doby před polovinou 90. let, kdy jsem sám začal Internet používat, si pamatuji, že lidé, s nimiž jsem komunikoval byli někdy primárně připojeni k jiným sítím, Bitnetu, u nás existoval Fidonet. V zahraničí fugovaly komerční on-line služby, zejména Compuserve a America Online. Nakonec všechny tyto sítě splynuly, ovšem na základě technologií Internetu a také pod tímto jménem.      

13. 2. 1992 se první připojení k Internetu realizovalo na ČVUT. Jak se uvádí, již předtím zde ale byla akademická síť EARN. K němu byly tedy připojeny ČVUT nebo jiné i domácí instituce? EARN byl totéž co BITNET?
ČVUT mělo počítač IBM, který jsme připojili do sítě EARN, což byla evropská odnož sítě BITNET, konkrétně do rakouského Lince. Toto připojení bylo uvedeno do provozu v roce 1991. Připojení k Internetu vzniklo z této linky, jejíž kapacita byla navýšena – polovina kapacity pak nadále sloužila pro EARN a polovina pro Internet.      

Internet byl považován za nějakou strategickou/embargovanou technologii, tj. její uvolňování postkomunistickým zemím bylo nějak problematické?
Ano, datové komunikace byly považovány za strategický obor a export výkonných telekomunikačních zařízení do zemí bývalého východního bloku podléhal schválení komisí COCOM (Coordinating Committee on Multilateral Export Controls). Pro většinu akademických institucí to nepředstavovalo problém, ale například ČVUT bylo podrobeno zevrubnému zkoumání, protože jeho součástí je Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, která byla vnímána jako potenciální riziko.      

Přesně po 25 letech od prvního oficiálního připojení k Internetu, tedy 13. února, pořádá sdružení vysokých škol a Akademie věd ČR CESNET slavnostní setkání. Vystoupí na něm přední čeští i zahraniční odborníci, prostřednictvím telemostu ho dokonce pozdraví jeden z tvůrců Internetu Vint Cerf. Setkání se uskuteční nejen na den přesně po 25 letech, ale navíc také v úplně stejných prostorách, kde došlo k prvnímu připojení – v posluchárně č. 256 Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích.       

Autor: 
Pavel Houser
Zdroj: 
sciencemag.cz