Datum zveřejnění: 
27. 1. 2017

Čtrnáct návrhů lávky, která má propojit železniční zastávku Jablonec-centrum nad bulvárem 5. května s dopravním terminálem ohraničeném ulicemi Kamenná a Lipanská nedaleko autobusového nádraží představila jablonecká radnice.
V návrzích se objevují například mostní pilíře, které připomínají košaté koruny stromů, výtah se schodištěm či jemné pletivo, jež obroste zelení.
Autory návrhů na vzhled lávky je pětice studentů posledního ročníku oboru architektury a stavitelství z Fakulty stavitelství Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT).

"Chceme zjednodušit dostupnost zastávky, která je o patnáct metrů výše, než je ulice Kamenná a v současné době k ní vede schodiště z ulice 5. května. A protože s katedrou architektury jsme začali spolupracovat už na ideovém návrhu budoucího dopravního terminálu, zadání lávky bylo jen logické pokračování spolupráce," uvedl náměstek primátora Lukáš Pleticha. Podle Václava Dvořáka z ČVUT studenti měli zcela volnou ruku. "Nekladli jsme jim žádné limity, materiálové ani finanční. Jediným požadavkem byl nějaký moment, nějaký vtip, jak do města citlivě vstoupit a nevystavět tu monstrum," řekl Dvořák.
 

Autor: 
MARTIN TRDLA
Zdroj: 
5plus2