Datum zveřejnění: 
23. 1. 2017

Dojíždění, kolej, spolubydlení, či podnájem? Nebo snad zůstat raději ještě u rodičů? To jsou dilemata, která řeší většina dnešních studentů vysokých škol.     

  
KOLEJE DNES

V současnosti se nemusí bydlet jen na koleji primárně určené studentům prezenčního studia dané školy, tak jako tomu bylo dříve. A ani nemusíte být zdaleka. Pokud jsou volná lůžka, lze bydlet na koleji jiné školy. Ty největší areály studentských kolejí, jakými disponuje například Univerzita Karlova, pražské ČVUT nebo brněnské VUT, nabízejí ubytování i v průběhu celého roku tak, jak se jim uvolňují lůžka a pokoje. V rezervačních systémech kolejí je dokonce možné orientačně zjistit i aktuální počet volných lůžek pro ženy i muže.

KOLEJNÉ

Ceny kolejného se odvíjí vždy od toho, o kterou kolej a typ lůžka se jedná a zda jde o dlouhodobé bydlení na celý akademický rok či na kratší dobu. Rozhoduje i to, zda jde o jednolůžkový či vícelůžkový pokoj a jaké další vybavení k pokoji náleží. Nejlevnější kolejní bydlení obvykle bývá ve vícelůžkových pokojích bez vlastního sociálního zařízení. Například v suterénním 5-10lůžkovém pokoji kolejí ČVUT na pražském Strahově stojí nájem na měsíc necelé dva tisíce. Naopak jednolůžkový kolejní pokoj s vlastním sociálním zařízením a kuchyňkou se měsíčně již běžně pohybuje kolem sumy pět tisíc korun a více, a to jak v Praze, tak i v dalších městech. Nezanedbatelné jsou i další poplatky spojené s ubytováním. Mezi speciální placené služby totiž může náležet připojení k internetu přímo z pokoje či používání vlastních spotřebičů či těch pronajatých v recepci či skladu koleje.

Autor: 
VĚRA TŮMOVÁ
Zdroj: 
Domov