Datum zveřejnění: 
18. 1. 2017

Rozhovor s Františkem Pechem, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze

Světové týmy soutěže Formula Student utrpěly drtivé porážky v kanadském Barrie i v americkém Lincolnu. Vítězství si do Evropy přivezl tým eForce FEE Prague Formula z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického. Jak vypadalo vítězné tažení elektroformule a jak takovýto prototyp funguje?

Soutěž Formula Student

Formula Student je konstrukční soutěž pro studenty inženýrských škol. Vznikla v roce 1998 jako odnož americké Formula SAE, která se pořádá už od roku 1981. Obě soutěže mají stejný cíl a téměř stejná pravidla. Každý rok se v rámci Formula Student/SAE pořádá dvanáct jednotlivých soutěží po celém světě. V současné době v tomto seriálu soutěží více než 600 univerzitních týmů z celého světa. Od roku 2010 se mohou soutěže účastnit i týmy s vozem s elektrickým pohonem, jako je tým z FEL ČVUT

"Hned na prvních závodech jsme působili trochu jako z jiné planety, když jsme si na podlahu boxu rozbalili koberec, prezentační stěnu popisující naše putování po Americe a následně seděli okolo plně funkčního vozu a čekali na soutěžní disciplíny. I díky tomu jsme s maskotem ČVUT mohli vyhrát cenu za nejlepší roztleskávačku. Poměrně hladce jsme prošli přejímkami, i když s varováním o přísnějších závodech v Lincolnu. V nevídaně velké testovací zóně (v Lincolnu byla ještě pětinásobně větší) jsme zkusili nastavení a vyjeli na Akceleraci. Nikdy jsme v této disciplíně nezářili, a tak jsme nevěřili vlastním očím, když jsme byli nejlepší v elektrické i spalovací kategorii. "

Zdroj: 
Elektro