Datum zveřejnění: 
18. 1. 2017

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka:
Rozsáhlá dopravní uzavírka v Děčíně způsobuje po deseti dnech první problémy. Na objízdných trasách se začaly tvořit na vozovkách velké díry. Město tlačí na Ředitelství silnic sa dálnic, aby je opravilo. Strážníci teď dostali za úkol stav silnic na objížďkách kontrolovat.

Ivo BRÁNIŠ, redaktor:
Strážníci mapují objížďku několikrát denně. Děr už napočítali asi pětadvacet. Strážníci díru vyfotí, udělají záznam a ten poté odešlou na magistrát. Magistrát pak fotky předá Ředitelství silnic a dálnic. Silnice patří městu, ale opravy musí provést ten, kvůli komu se uzavírka koná.

Markéta LAKOMÁ, mluvčí Magistrátu města Děčín:
Oni mají za povinnost tyto komunikace udržovat ve sjízdném stavu. Jakmile budou
vhodné klimatické podmínky, máme slíbeno, že silnice budou opraveny.

Jan RÝDL, mluvčí ŘSD:
Havarijní stavy, jako jsou například rozsáhlejší výtluky nebo zborcené krajnice, řešíme už během zimy provizorní opravou, tak aby doprava nebyla jakkoli ohrožena.

Ivo BRÁNIŠ, redaktor:
Doprava ve městě se komplikuje kvůli stavbě Vilsnické spojky. Silnice za půl miliardy korun má odvést kamiony mimo obytné zóny. Na rozdíl od současných tras bude průjezdná i při povodni.

Ondřej SMÍŠEK, vedoucí Fakulty dopravní ČVUT, Děčín:
Z několika ulic se staly jednosměrky se souběžnou jízdou. Vytvořila se velká okružní křižovatka, a to znamená, že změn pro řidiče je opravdu hodně.

Ivo BRÁNIŠ, redaktor:
Asi největší problém řidičům dělá souběžná jízda. Na silnici vyznačena být nemůže, protože kvůli mrazům se na silnici nedá namalovat provizorní, žluté značení jízdních pruhů. Vilsnická spojka by měla být hotová asi za rok a půl. Do té doby budou muset řidiči jezdit dál po objížďkách.

Zdroj: 
ČT 1