Datum zveřejnění: 
17. 1. 2017

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) si připomíná 310 let od vydání císařského reskriptu, kterým 18. ledna 1707 Josef I. jednoznačně podpořil vznik inženýrské výuky.

Do září se bude konat řada kulturních, přednáškových i odborných akcí vztahujících se k tomuto výročí. Obnovenou premiéru měl v úterý krátký film z roku 1925, na kterém je zachyceno položení základního kamene kampusu v Dejvicích.

Němý snímek byl objeven v Národním filmovém archivu, jenž ho pro ČVUT zrestauroval a zdigitalizoval. "Dokumentuje zájem nejen akademické, ale také politické sféry a nejvyšších představitelů tehdejšího státu," řekl prorektor ČVUT Josef Jettmar. Na základní kámen tehdy kromě rektora ČVUT Vladislava Brdlíka poklepali mimo jiné prezident Tomáš Garrigue Masaryk a předseda vlády Antonín Švehla. Slavnosti se zúčastnili také ministři a poslanci.      
Snímek zachycuje vložení kovové kazety do dutiny v základním kameni. V této kazetě byla uložena zakládací listina ČVUT. Schránka se ztratila v roce 1953, kdy základní kámen poškodil bagr při stavebních pracích armády v Dejvicích. Jak uvedl Jettmar, zatím se nenašla.       
Jako součást oslav se v úterý koná slavnostní zasedání vědecké rady ČVUT, na kterém obdrží čestný doktorát architekt českého původu Miroslav Šik. V roce 1968 emigroval s rodiči do Švýcarska, kde žije a pracuje dodnes. Na začátku 90. let krátce působil na Fakultě architektury ČVUT. "Zasloužil se o transformaci architektonického vzdělání," uvedl současný děkan této fakulty Ladislav Lábus. Připomněl, že k Šikovým žákům patřili i architekti studia Znamení čtyř, které loni vyhrálo architektonickou soutěž na Kampus Albertov pro Univerzitu Karlovu.
 

Přehled akcí k 310. výročí ČVUT:

17. ledna, 10.00 hodin:
Betlémská kaple, slavnostní zasedání Vědecké rady ČVUT se jmenováním čestného doktora

17. ledna, 19.30 hodin:
Rudolfinum, Novoroční koncert ČVUT

6. února až 5. května:
Výstava historického fondu Národní technické knihovny – představení kopií z knih, které se váží k historii ČVUT, NTK, Technická 6, Praha 6

18. února:
Žofín, XI. reprezentační Ples ČVUT

1. března:
Betlémská kaple, Jarní koncert ČVUT

březen–květen:
Přednáškový cyklus "Návraty na ČVUT"

11. dubna:
Videomapping na novou budovu ČVUT–CIIRC, program pro veřejnost uvnitř objektu

27. dubna:
Nová budova ČVUT–CIIRC, Galavečer s významnými absolventy a zástupci průmyslu

13. června:
Zahradní slavnost ČVUT ve Valdštejnské zahradě (pro studenty a zaměstnance ČVUT) – vystoupí Akademický orchestr ČVUT, budou předány medaile 310 let ČVUT. Akce se koná pod záštitou předsedy Senátu PČR Milana Štěcha

Od 17. ledna bude na Facebooku ČVUT publikován seriál s historickými mezníky ČVUT ve fotografiích.      
 

Zdroj: 
CT24.cz