Datum zveřejnění: 
17. 1. 2017

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) si letos připomíná 310 let od vydání císařského reskriptu, kterým 18. ledna 1707 Josef I. jednoznačně podpořil vznik inženýrské výuky. Do září se bude konat řada kulturních, přednáškových i odborných akcí vztahujících se k tomuto výročí. Obnovenou premiéru měl v úterý krátký film z roku 1925, na kterém je zachyceno položení základního kamene kampusu v Dejvicích.

"Němý snímek byl objeven v Národním filmovém archivu, který ho pro ČVUT zrestauroval a zdigitalizoval. "Dokumentuje zájem nejen akademické, ale také politické sféry a nejvyšších představitelů tehdejšího státu," řekl v úterý novinářům prorektor ČVUT Josef Jettmar.
Na základní kámen tehdy vedle rektora ČVUT Vladislava Brdlíka poklepali mimo jiné prezident Tomáš Garrigue Masaryk a předseda vlády Antonín Švehla. Slavnosti se zúčastnili také ministři a poslanci.
Snímek zachycuje vložení kovové kazety do dutiny v základním kameni. V této kazetě byla uložena zakládací listina ČVUT. Schránka se ztratila v roce 1953, kdy základní kámen poškodil bagr při stavebních pracích armády v Dejvicích. Zatím se nenašla, uvedl Jettmar.
Jako součást oslav se v úterý koná slavnostní zasedání vědecké rady ČVUT, na kterém obdrží čestný doktorát architekt českého původu Miroslav Šik. V roce 1968 emigroval s rodiči do Švýcarska, kde žije a pracuje dodnes. Na začátku 90. let krátce působil na Fakultě architektury ČVUT.
"Zasloužil se o transformaci architektonického vzdělání," uvedl současný děkan této fakulty Ladislav Lábus. Připomněl, že k Šikovým žákům patřili i architekti studia Znamení čtyř, které loni vyhrálo architektonickou soutěž na Kampus Albertov pro Univerzitu Karlovu.
Večer se v Rudolfinu uskuteční Novoroční koncert ČVUT a od 6. února do 25. května budou v Národní technické knihovně vystaveny historické knihy a dokumenty související s dějinami ČVUT.
V dubnu bude veřejnosti představena nově postavená budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) a uskuteční se galavečer s významnými absolventy a zástupci průmyslu, na kterém bude mít premiéru snímek "310 let lví síly" o historii ČVUT.
Od března do května zavítají na akademickou půdu zajímavé osobnosti a absolventi ČVUT, kteří studentům i široké veřejnosti přiblíží své inspirativní životní příběhy. Účast přislíbila mimo jiné architektka Eva Jiřičná.      

Zdroj: 
prazsky.denik.cz