Datum zveřejnění: 
12. 1. 2017

Zpomalovací prahy přispívají hodně nejen k bezpečnosti chodců, ale i ke znečištění ovzduší
Při průjezdu rezidenční čtvrtí řidič v zájmu bezpečnosti několikrát nedobrovolně nadskočí. Zpomalují ho retardéry. Podle několika odborných studií tyto příčné překážky sice pomáhají zmírňovat rychlost a přispívají k bezpečnosti provozu, ale zároveň není zdravé žít v jejich okolí.       

Jak moc retardéry ovlivňují množství nebezpečných emisí, změřil na dvou frekventovaných pražských tazích odborník z ČVUT Michal Vojtíšek. Kolem poledne loňského 14. prosince testoval ve Vysočanech vzorky ovzduší 20 minut na Sokolovské ulici, kde byl provoz kvůli opravám zúžen na jeden pruh a v cestě měla auta čtyři retardéry. Vozy u nich zpravidla prudce brzdí a rozjíždějí se, což mění parametry jízdy i množství látek, které auta z výfuku vypouštějí.       

"Na Sokolovské jsme naměřili za vozidly 60 až 70 tisíc pevných částic na metr krychlový vzduchu, městský průměr je 7000. Jsou to malé částice, které se ukládají v plicních sklípcích a pronikají do krevního oběhu," uvedl Vojtíšek, který na ČVUT působí v Centru vozidel udržitelné mobility.       

 

Autor: 
MICHAL PAVEC
Zdroj: 
Lidové noviny