Datum zveřejnění: 
10. 1. 2017

Petr PŘEVRÁTIL, moderátor:
Čeští vědci umí číst z očí. Výzkumníci ČVUT vyvinuli zařízení, které dokáže jednoduše diagnostikovat vážné psychické a vývojové poruchy.

Adam NOVOTNÝ, redaktor:
Kamera, která je schopna sledovat i ty nejmenší pohyby očí, takový je princip převratného zařízení, se kterým přišli technici z ČVUT. A co umí z oka vyčíst?

Martin DOBIÁŠ, odborný asistent, ČVUT:
Naše zařízení je speciální kamera, která v kombinaci se softwarem dokáže diagnostikovat různé psychické problémy.

Jaromír DOLEŽAL, výzkumný pracovník, CIIRC-ČVUT:
Zde právě vidíme, jak postupuje při čtení. Ty děti z dyslexií, který mají se čtením problémy, tak právě přeskakují z řádku na řádek, vrací se hodně často v textu.

Adam NOVOTNÝ, redaktor:
Právě to by umožnilo odhalit dyslexii u dětí ještě před nástupem do školy, ty by pak byly lépe připraveny na úskalí, která na ně kvůli tomuto problému čekají.

Martin DOBIÁŠ, odborný asistent, ČVUT:
U diagnostiky dyslexie jsou navržené úlohy jednoduché a ověřenou hypotézou bylo, že dyslektici selhávají, nebo mají narušené pohyby očí.

Adam NOVOTNÝ, redaktor:
Ale dyslexií možnosti nekončí, v projektu se vědci zaměřili i na oblast sexuálních deviantů a různých forem schizofrenie a přístroj by mohl pomáhat i při výběru zaměstnanců.

Pavel RIPKA, děkan, elektronická fakulta, ČVUT:
Je to hezký příklad spolupráce mezioborové, spolupráce mezigenerační, protože tam jsou učitelé, jsou tam studenti a protože český inženýr a český student je zvyklý si udělat všechno sám.      
 

Zdroj: 
TV Barrandov