Datum zveřejnění: 
8. 1. 2017

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Robot jako pomocník při likvidaci radioaktivního odpadu. Čeští vědci teď vyvíjejí metodu, jak je naučit sbírat nebezpečný materiál. Stroje budou pomáhat v Anglii v oblasti bývalé jaderné elektrárny. Trénují i skládání trička jako nácvik jemné motoriky.

Libor WAGNER, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT:
Jde o to najít to tričko, najít na něm nějaké důležité. Když máme pevný objekt, tak je jasné, kde ho chytit, ale když máme kus hadru, tak si ho robot může chytit na rohu, uprostřed a tím je to složitější

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
A ještě složitější úkol robota čeká. A to v jaderném komplexu Sellafield v severozápadní Anglii. Právě tam bude ze skladišť vybírat radioaktivní odpad. Přístroj bude sbírat zbytky palivových tyčí. Můžou být v kuse nebo budou rozlámané na malé kousky.
Robot bude předměty třídit z kontejnerů u vyřazených reaktorů. Komplex Sellafield se v minulosti zabýval vojenským jaderným programem a byla tu první jaderná komerční elektrárna. V současnosti se tu rozebírají vysloužilá jaderná zařízení a recykluje se vyhořelé palivo.

Kateřina POLÁKOVÁ, redaktorka:
Roboti se využívají taky při haváriích, kdy je stupeň radiace příliš nebezpečný pro lidi. Pomáhali i u té nejzávažnější v Černobylu. Použité stroje byly zkonstruovány podle zařízení pro vesmírný výzkum, konkrétně podle měsíčních vozítek.       

Zdroj: 
ČT 1