Datum zveřejnění: 
4. 1. 2017

Vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vytvořili speciální kameru, počítač a software, který na základě sledování očních pohybů může pomoci při diagnostice dyslexie i jiných poruch. Podle řešitele projektu z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Martina Dobiáše může ale využití této technologie dosáhnout ještě dál. Vedle diagnostiky by mohl pomoci i v personalistice nebo v oblasti bezpečnosti.

„V prvé řadě se vyhodnocuje pohled člověka. Měříme tedy souřadnice pohledu oka a vyhodnocuje se reakce. Například u dyslexie promítáme dětem puntík, dostanou instrukci, aby ho sledovaly, a my vyhodnocujeme, jak jsou schopné ten puntík sledovat,“ vysvětlil na rádiu Zet řešitel projektu z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Martin Dobiáš.

Vedle diagnostiky nemocí ale vědci z ČVUT testovali využití kamery v personalistice. Zařízení může podle Dobiáše v této oblasti pomoci při výběru a hodnocení nových pracovníků a testování jejich kompetencí. „Zaměřili jsme se například na flexibilitu, pozornost, rozhodování, řešení problémů nebo zákaznickou orientaci,“ dodal. Další využití by technologie vědců z ČVUT v kombinaci s vhodně navrženými modelovými situacemi mohla najít i na poli bezpečnosti a fungovat jako jakýsi detektor lži. 

Zdroj: 
zet.cz