Datum zveřejnění: 
28. 12. 2016

Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka, Roman ŠEBRLE, moderátor:
Jsou betonové zábrany, kterých se v českých městech instalovaly po teroristických útocích v Berlíně, dostatečné?´Podle pokusů, které provedli lidé z Českého vysokého učení technického, tomu tak není. Zábrany na českých náměstích by prý v žádném případě nezabránily masakru podobnému v Berlíně.      
Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka:
Přitom už několik let existuje řešení. Čeští vědci totiž vymysleli speciálně zkonstruované lavičky, květináče nebo odpadkové koše z vysokohodnotového betonu, které útokům dokážou zabránit.

Patrik KAIZR, redaktor:      

Podle odborníků z Českého vysokého učení technického mají nynější betonové zábrany spíše psychologický než bezpečnostní charakter. Už před 6 lety vymyslel Josef Fládr z ČVUT takzvaný vysokohodnotový beton. Původně se soustředil hlavně na beton odolný proti výbuchu. Po červencovém útoku v Nice, kde terorista najel do davu lidí, ale původní myšlenku obměnil. Vymyslel lavičky a květináče. Jasně se ukazuje, že ty by 12tunový kamion zastavily.      


Josef FLÁDR, Katedra betonových a zděných konstrukcí, ČVUT:
Květináč slouží k zastavení nákladního vozidla. My jsme tento prvek nadimenzovali k zastavení vozidla o celkové hmotnosti 22 tun při rychlosti 100 kilometrů za hodinu. Výhoda obou těchto prvků je, že lze velmi dobře začlenit do daného území.

Patrik KAIZR, redaktor:
Pokud by takové zábrany byly instalovány v Berlíně, nikdy by Tunisan do davu lidí nevjel. A ještě jedna výhoda. Pamatujete si určitě na teroristický útok na letišti v Bruselu. Mnoho lidí tam zabila kromě výbuchu samotného i tlaková vlna po explozi. České betonové lavičky zabrání i tomu.


Josef FLÁDR, Katedra betonových a zděných konstrukcí, ČVUT:
Lavička slouží k odklonu tlakové vlny, která vzniká při výbuchu, například na letištních nebo nádražních halách, což je uzavřený prostor, kde se srocuje obrovské množství lidí.

Patrik KAIZR, redaktor:
ČVUT si systém nechalo patentovat, žádnou konkrétní zakázku od měst nebo státních institucí ale zatím vědci nezískali. A podle mnohých je to velký hazard v době, kdy už víme, že není otázkou, zda útok přijde, ale otázkou je kdy a kde.

 

Zdroj: 
PRIMA Family