Datum zveřejnění: 
22. 12. 2016

Pomocí vyhloubené průzkumné jímky na úrovni dna Vltavy odborníci kontrolují stav založení pilíře Libeňského mostu a kvalitu betonu. Nový průzkum navazuje na výsledky ohledání potápěčů z letošního února, při kterém zjistili drobné kaverny. Šlo však pouze o vizuální kontrolu.
Povrch pilíře nyní detailně kontrolují odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT, kteří se k němu dostanou pomocí jímky vyhloubené až na dno. Zde odeberou vzorky horniny z podloží a z části pilíře, který je pod vodou. "Cílem těchto odběrů je posoudit kvalitu založení pilíře, respektive únosnost základové spáry. Odběr vzorku betonu je zacílen na posouzení pevnosti betonu v tlaku a jeho modul pružnosti," uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.       

Přestože odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT na začátku roku doporučili, aby město most téměř celý zbouralo a na původních pilířích vybudovalo nové přemostění, rozhodli v únoru pražští zastupitelé pouze o rekonstrukci. Později magistrát na části Libeňského mostu zakázal souběžný provoz tramvají a zamezil vjezdu autům těžším než šest tun.

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes