Datum zveřejnění: 
20. 12. 2016

Potápěčský průzkum provedený v únoru 2016 zjistil, že výsledky ohledání povrchu pilíře pod hladinou vody jsou prakticky shodné s výsledky minulých průzkumů, ale jedná se jen o vizuální stránku, přesné údaje je možné získat jen podrobným průzkumem.

„Tyto zkoušky jsou součástí další diagnostiky mostu, kterou jsem nechal zpracovat. Na základě výsledků Kloknerova ústavu ČVUT, který podrobnou zprávu zveřejní počátkem příštího roku, bude jasnější, jak dále postupovat v přípravě rekonstrukce mostu přes Vltavu. Ukáže nám únosnost a životnost základu pilířů, které budou součástí jakékoliv varianty mostu nad vodou,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

Nová průzkumná jímka bude vyhloubena až na skalnaté dno a odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT provedou odběr z betonu dříku pilíře a dále odeberou horninu, na které je most založen.

Cílem těchto odběrů je posoudit kvalitu založení pilíře, respektive únosnost základové spáry. Odběr vzorku betonu je zacílen na posouzení pevnosti betonu v tlaku a jeho modul pružnosti. Tyto hodnoty budou vloženy do výpočetního modelu, který připravuje Kloknerův ústav a výstupem bude posouzení, zda dřík pilíře je odolný na možné zborcení v případě obnažení pilířů při povodni.

Zdroj: 
izdoprava.cz