Datum zveřejnění: 
19. 12. 2016

České školství nedokáže připravit dost kvalitních odborníků pro technické obory. Na konferenci Institutu pro veřejnou diskuzi na téma Výzvy pro technické vzdělávání v měnící se energetice se na tom shodli zástupci českých technických vysokých škol.       
Trvalý pokles zájmu o technické obory, nedostatečná spolupráce univerzit s firmami a odchody absolventů do zahraničí. To jsou podle zástupců Vysokého učení technického v Brně, Českého vysokého učení technického v Praze a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava některé z problémů, kterým čelí české technické školství. Rozhodli se proto iniciovat přípravu Brněnské výzvy technických vysokých škol, která má poukázat na překážky rozvoje českého technického vzdělávání a připravit plán na jejich odstranění.

Podle zkušeností děkana Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Igora Jexe je po absolventech oborů jeho fakulty taková poptávka, že nacházejí uplatnění ještě před dokončením studia. "Nemůžeme nabídnout volného absolventa. Takoví nejsou," řekl.   

    

 

Zdroj: 
Prosperita