Datum zveřejnění: 
16. 12. 2016

Češi dostali možnost podílet se na využití technologií, které pocházejí z evropského vesmírného výzkumu. Pokusí se o to několik inspirativních start-upů.       


Festka – kola s vesmírnou kvalitou

Výrobce nejmodernějších kol zaměřující se na řemeslnou výrobu, technologickou inovaci a spokojenost zákazníků. Jeho ambicí je stát se technologickým leaderem, který udává směr a trend v cyklistickém průmyslu prostřednictvím partnerství s předními vědeckovýzkumnými ústavy a technologickými inovátory, jako je například ČVUT.

Rentgenová technologie Insight Art pochází z kosmického výzkumu částic. Detektory používané InsightART jsou provozovány jako dozimetry a trackery částic na Mezinárodní vesmírné stanici a jsou také používány jako detektory pro nejnáročnější experimenty ve fyzice vysokých energií v CERNu. Celosvětově patentovaná technologie z těchto detektorů byla vyvinuta mateřskou společností InsightART – Advacam (spin-off Českého vysokého učení technického v Praze). InsightART je však přidanou hodnotou poskytovaného hardwaru – přidává speciální kontrolní a zkušební software a hardware rámec, který upravuje postavení rentgenu.    
 

Zdroj: 
CT24.cz