Datum zveřejnění: 
16. 12. 2016

Startuje projekt Galileo, který by ocenil i Verne

Včera zahájil zkušební provoz projekt Galileo a tím ožily staré otázky. Potřebuje Evropa svůj vlastní navigační systém, když už dávno funguje americký GPS, teď i ruský Glonass a o slovo se hlásí čínský Beidou? Má ta duplicita v propojeném světě smysl? Má pro nás Galileo jiný význam než prestižní, když Praha je jeho sídlem?
Očima lidí myslících ryze technologicky to zbytečná duplicita opravdu je. Profesor František Vejražka z ČVUT také pro Technet říká: "Galileo nepotřebujeme. Systémy GPS a Glonass poskytují stejnou službu s velmi podobnými parametry." To nejsou slova do větru. Ale dnešní svět je turbulentním místem a nečekaně se mění i věci a postoje, které bychom ještě nedávno považovali za skálopevné a tutové.
Třeba právě GPS. Jako turisté s ním bohatě vystačíme. Ale tu euforii narušuje připomínka, že GPS je projekt původně vojenský. Reaganova Amerika přístup k němu (na běžné úrovni) darovala světu po sestřelení korejského boeingu Sověty v září 1983. Bylo to velkorysé gesto a zaplať pánbůh za něj. Ale dnešní svět nevypadá jako místo velkorysých gest.      

Autor: 
Zbyněk Petráček
Zdroj: 
Lidové noviny