Datum zveřejnění: 
15. 12. 2016

Starostové z východního okolí Prahy odmítají alternativní trasu dostavby Pražského okruhu, která by vedla přes Říčany, Královice, Úvaly a Jirny. Dvě desítky zástupců dotčených obcí a pražských městských částí se shodly, že by změny trasy znamenaly odsunutí výstavby za rok 2030. Na úskalí takzvané regionální varianty upozorňuje i studie expertů z Českého vysokého učení technického (ČVUT), kterou si objednalo Ředitelství silnic a dálnic.       
Co nejrychlejší dostavbu východní části silničního okruhu požadují Středočeský kraj i Praha. Odpůrci původní dvanáctikilometrové trasy mezi dálnicí D1 a Běchovicemi chtějí posunout stavbu dál do Středočeského kraje. Podle studie ČVUT je však regionální varianta velmi problematická. "Při jejím zpracování jsme došli k závěru, že realizovatelná není, že není především umístitelná do území, protože je v kolizi s výstavbou, a identifikovali jsme celou řadu dalších rizik," řekl Martin Höfler z Fakulty dopravní ČVUT.
Problém je podle odborníků i v tom, že nová trasa není zanesena do územních a rozvojových plánů Středočeského kraje a hlavního města. "Už jenom schválení územních plánů v mnoha obcích je proces na dlouhá léta a určitě se proti trase zvedne vlna nesouhlasu. Trasa totiž vede přes plánovanou i stávající zástavbu," upozornil František Lehovec z ČVUT.       

Zdroj: 
Náš region