Datum zveřejnění: 
14. 12. 2016

Loni v prosinci si Alžběta Vachelová (23) řekla, že bude konat dobro. Myslela přitom na kamaráda z tábora, jenž podlehl leukémii. Rozhodla se, že osloví vrstevníky vysokoškoláky, aby společně dali jiným naději na život. Díky ní Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) získal přes tisíc nových potenciálních dárců.

"První odběr jsem zorganizovala na domovské škole," líčí mi ve vstupní hale Fakulty stavební ČVUT, kde pátým rokem studuje architekturu pozemního stavitelství.

Prostorami voní upečené vafle, vyrovnané pečlivě na jednom ze stolů. Poblíž se fotí studenti v kostýmu Supermana s výmluvnou cedulí v rukách: Jsem dárce, jsem hrdina. Netradičně tak oslavují, že pod dohledem odborníků právě vstoupili do registru dárců kostní dřeně. Nechali si ze žíly na paži odebrat dva mililitry krve, tedy vzorek nutný pro zaregistrování v ČNRDD.

"Je to naše třetí akce za posledních dvanáct měsíců na ČVUT. Studenti nemusejí nikam jezdit, vstupní procedurou projdou jednoduše mezi přednáškami," popisuje Alžběta.       
Největší nábor na akademické půdě zatím proběhl na ČVUT na jaře. Alžbětě a Anetě se tam podařilo získat 280 nových "duší". Následovaly akce v Olomouci, Plzni, Pardubicích a v Ústí nad Labem. Celkově tak do registru vstoupilo za rok přes tisíc vysokoškoláků.

Autor: 
Lenka Hloušková
Zdroj: 
novinky.cz