Datum zveřejnění: 
13. 12. 2016

Kudy budou jezdit řidiči po Děčíně od 7. ledna 2017? Děčínský magistrát v úterý představil krizovou variantu objízdných tras poté, co se kvůli stavbě Vilsnické spojky uzavře na více než rok Pětimostí. Děčín i tak čekají velké dopravní komplikace.

""Kritickým místem bude okružní křižovatka na ulicích Čsl. mládeže a Labské nábřeží, kudy mohou ve špičce projet až tři tisíce aut za hodinu," říká Milan Koukol z Dopravní fakulty ČVUT, která na řešení s magistrátem spolupracovala.
"Hledali jsme pomocí nejmodernějších technologií nejlepší způsob organizace dopravy. To znamená, že jsme navrhli úpravu provozu a následně nasimulovali provoz v jednotlivých časových úsecích. Model ukázal problematická místa a ta jsme dále řešili," řekl Ondřej Smíšek z Dopravní fakulty ČVUT.

ZMĚNY V DOPRAVĚ NEMUSÍ BÝT KONEČNÉ      

"Nelze předpovídat chování řidičů, to se bude vyvíjet. Řidiči se budou učit jezdit v nové situaci, je možné, že odpadne část tranzitní dopravy. Takže v následujících měsících se vývoj dopravy ve městě znovu vyhodnotí a je možné, že dojde k nějaké další úpravě," říká dopravní expert z ČVUT Milan Koukol s tím, že úpravy nemohou být radikální, aby ještě více nekomplikovaly situaci. Lidé by měli začít přemýšlet nad jiným způsobem dopravy.     

HASIČI I ZÁCHRANKA PROJEDOU

Jednou z nejdůležitějších věcí při přípravě objízdných tras bylo zajištění průjezdu záchranky nebo hasičů. Především pro záchrannou službu bude stavba Vilsnické spojky značnou komplikací, sídlí totiž v ulici J. Š. Baara, tedy v těsném sousedství stavby. Právě pro záchranáře bude vyčleněn druhý podchod u supermarketu Lidl, který dnes slouží pro pěší.
"Po celou dobu stavby budeme v kontaktu se stavební firmou. Naši řidiči budou také vybaveni podklady od ČVUT, aby přesně věděli, kudy je možné projet," uvedl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.               

Autor: 
Alexandr Vanžura
Zdroj: 
decinsky.denik.cz