Datum zveřejnění: 
12. 12. 2016

Cílem posledního letošního kulatého stolu Development News. bylo definovat pojem smart city..

Hosty u kulatého stolu byli prof. Ing. Zdeněk Votruba, CSc., z Fakulty dopravní ČVUT, děkan téže fakulty prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr. h. c., a Ing. arch. Michal Postránecký, který diskusi moderoval a také do ní vstupoval.  

Jak vidíte ze svého pohledu definici smart city, která mj. říká, že by se díky aplikaci tohoto konceptu měla zvýšit životní úroveň obyvatel města jako urbanistickém útvaru?
Z. Votruba: Jde o to říci si, jak lidé – a zejména mladí – vnímají život v novém, chytrém městě. Existuje celá řada definic smart city, nejlepší je asi definice IBM s krásnými kruhovými grafy.
Co obnáší pojem "udržitelné pro město"?
Z. Votruba: Pro některá města je to 8 000 let, pro některá 100 let, ale určitě to není méně. Takže pracujeme v těchto dimenzích. Rozebíráme-li pak řešení jednotlivých vrstev – informatické, dopravní, infrastrukturní, tak musíme mít vždy představu ohledně toho, že ještě za 100 let bude město existovat a to, co jsme spáchali v jednotlivé vrstvě, musí být – když ne využitelné, tak alespoň napravitelné.     
M. Svítek: Chtěl bych navázat na prof. Votrubu. Všechno, co bylo řečeno, ať je to udržitelnost, nebo well-being, souvisí s daným prostorem. Když jsme začínali s teorií inteligentních dopravních systémů, často jsme si kladli otázku, co mohou nové technologie přinést v oblasti dopravy. Zjistili jsme, že pomocí chytrého řízení se nám zvýší o 20 % propustnost dopravní infrastruktury či pomocí informovanosti se zlepší zájem o veřejnou dopravu.

 

Zdroj: 
Development News