Datum zveřejnění: 
9. 12. 2016

V Říčanech u Prahy sešli starostové obcí, měst a dotčených pražských čtvrtí, kterých se dotýká východní trasa silničního okruhu kolem Prahy.

Dvanáctikilometrová stabilizovaná trasa části 511 Pražského okruhu vede od dálnice D1 ke křižovatce u městské části Praha – Běchovice. Dvě desítky starostů odmítly změny této trasy, znamenalo by to podle nich odsunutí výstavby okruhu daleko za rok 2030. Uvedla pro Stredoceskenovinky.cz Kateřina Lauerová, tisková mluvčí Městského úřadu Říčany.

O zásadní změny plánů usilují odpůrci dlouhodobě připravovaného Pražského okruhu. Tvrdí, že hledají alternativní trasu. Ředitelství silnic a dálnic ČR nechalo jejich myšlenky prověřit studií, kterou zpracovali experti z Dopravní fakulty ČVUT. Podle studie alternativní trasa nedává významné výhody, není v ničem lepší a hrozí zásadní zdržení stavby Pražského okruhu. Závěry studie jsou jednoznačné: Rizika jsou tak vysoká, že odborníci novou trasu odmítají.

"Největší problém vnímám v tom, že nová trasa není v územních plánech nebo v Zásadách územního rozvoje Středočeského kraje a hlavního města Prahy. Už jenom schválení územních plánů v mnoha obcích je proces na dlouhá léta a určitě se proti trase zvedne vlna nesouhlasu. Trasa totiž vede přes plánovanou i stávající zástavbu," říká profesor František Lehovec z Fakulty dopravní ČVUT.       
 

Zdroj: 
stredoceskenovinky.cz