Datum zveřejnění: 
9. 12. 2016

Cestování v kapsulích, které se pohybují obřími tubusy. I takové budoucnosti by mohl napomoci vynález dalšího vítěze České hlavičky, studenta Fakulty elektrotechnické ČVUT Vojtěcha Zethnera. Devatenáctiletý mladík, rodák z Brandýsa - Staré Boleslavi, totiž už na střední škole začal stavět prototyp elektromagnetického urychlovače. Právě s ním teď uspěl u poroty v kategorii Futura.       

Nové technické zařízení je schopno urychlovat pomocí magnetů ocelové částice. "Když to řeknu jednoduše, je to plastová trubka, v ní jsou elektromagnety a dá se do ní projektil. Komplikovanější elektronika pak snímá polohu projektilu a řídí krátkodobé zapnutí elektromagnetu, kolem kterého zrovna projektil letí.

Přístroj se dá využít například při testování materiálů v extrémních podmínkách, protože se projektil během urychlování nezahřeje, jako je tomu třeba při výstřelu ze zbraně. "Teoreticky, pokud by se to hodně zvětšilo, tak by se tím daly vystřelovat družice na oběžnou dráhu. Teď se v Americe řeší cestování v trubce a tento přístroj by mohl být jedním z řešení, jak by se dalo v tubuse pohybovat cestovními kapsulemi, kde by uvnitř byli lidé či auta, a korigovat jejich dráhu," nastínil podnikavý Středočech a připustil, že stejně tak by se jeho urychlovač mohl dále vyvíjet i ve zbrojním průmyslu. "Zařízení a jeho technické řešení mě doopravdy nadchlo," poznamenal k úspěchu Vojtěcha Zethnera děkan jeho fakulty Pavel Ripka.       

 

Autor: 
EVA HAVELKOVÁ
Zdroj: 
5plus2