Datum zveřejnění: 
9. 12. 2016

Vybíráno bylo z plných 1 900 projektů, které byly letos dokončeny na českých a slovenských IT univerzitách.

Druhé místo obsadil Raman Samusevich z FEL ČVUT s algoritmem pro odhalování kyberzločinců, kteří se snaží maskovat za běžné uživatele. Cílem projektu bylo najít způsob, jak je s jistotou odlišit a izolovat, aniž by běžní uživatelé museli podstupovat zpřísněná bezpečnostní ověřování, snižující jejich uživatelský komfort nebo byli vystaveni falešným poplachům. Projekt byl úspěšně testován ve spolupráci s bezpečnostní divizí O2 v reálném prostředí.

“Od počátku jsem projekt vyvíjel tak, abych splnil požadavky společností na jednoduchou aplikovatelnost v praxi. Projekt je dnes dopracován do takové fáze, že je možné jeho jednoduché nasazení do již existujících programů a jeho použitelnost je velmi široká - od detektorů spamu nebo malwaru, kde například zabraňuje kyberzločincům upravovat jejich programy proti konkrétnímu antiviru,” uvádí Samuschevic.

Podle poroty, ve které jsou zastoupeni akademici i zástupci komerční sféry, dokazují letošní vítězové kvality českých a slovenských technických univerzit. Zároveň jsou důkazem, že spolupráce univerzit a soukromého sektoru má smysl a reálný dopad na další využití diplomových projektů v praxi.

 

Autor: 
Radek Kubeš
Zdroj: 
chip.cz