Datum zveřejnění: 
6. 12. 2016

Roboti z ČVUT pomáhali po zemětřesení v Itálii. Skupina odborníků z Fakulty elektrotechnické odjela na začátku září do městečka Amatrice a pomocí robotů pomáhala tamním hasičům zjistit, jak moc jsou budovy poničené.
Návštěva střední Itálie na sklonku léta nebyla letos pro experty na robotiku z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT žádným romantickým výletem. Čekalo na ně Amatrice pobořené zemětřesením a těžká práce.

Roboti z ČVUT se rozjeli do trosek kostelů San Francesco a San Agostino, aby vytvořili jejich detailní mapy. "Robot má 3D scanner, který vytvoří model s přesností na centimetry. Pokud plánují opravu nebo průzkum, mají přesný přehled o tom, jaké má budova rozměry," popsal účastník projektu Vladimír Kubelka. Výhodou robotu je, že třírozměrný model vytváří okamžitě. "Z dronu trvá asi den, než se spočítá model z videa," srovnal Vladimír Kubelka.

Výzkum robotiky na ČVUT bude pokračovat dále. Nyní se výzkumníci zaměří na zásahy při průmyslových nehodách. Roboti by měli být během několika let schopní například sledovat požár a upozornit, když se něco začne měnit.      

Zdroj: 
CT24.cz