Datum zveřejnění: 
5. 12. 2016

Česká republika se naplno položila do čtvrté průmyslové revoluce. O nové technologické vlně hovořili panelisté na summitu Chytřejší Česko

Na začátku i na konci je člověk. Napříč konferencí zněla zásadní teze, že koncept Smart City stojí zejména na lidech, a ne na technologiích. Aby byl celý systém funkční, musí být na prvním místě uživatelé, na druhém municipality či jednotliví starostové, kteří technologie rozumně použijí, a až na třetím místě přístroje, senzory, aplikace či data. Hovořil o tom například generální ředitel společnosti MasterCard Miroslav Lukeš. Česká republika potřebuje podle Lukeše hlavně koncepci a vizi, tím musí začít. Až poté následuje efektivní využívání dat.
V dopravě samotný sběr dat nestačí, města spolu musejí podle člena představenstva společnosti Operátor ICT Roberta Králíčka spolupracovat a data sdílet. Pokud pak dochází k přesunům tisíců řidičů ze středočeských měst směrem do Prahy, mohou být senzory nastaveny tak, aby dopravní proud rozptýlily. Pokud bude doprava řízena chytře, může dojít k obrovské energetické úspoře, podle Milana Koukola z Fakulty dopravní ČVUT se podílí právě doprava na energetické náročnosti měst až třiceti procenty.
Strach ze sběru takzvaných "velkých dat" se snažil rozptýlit ředitel obchodu a marketingu ČD-Telematika Peter Hudák. "Nejde o sledování člověka," zmínil. Většina měst podle něj řeší hlavně světla, koše a parkování. Například na parkování v klidu se soustředí i Písek, který patří mezi města s konceptem Smart Cities. Město na problém zacílilo podle místostarosty Josefa Knotka na základě ankety mezi občany, kterou uspořádalo k vypracování strategické koncepce do roku 2025.       
 

Autor: 
Tereza Čapková
Zdroj: 
Euro